Texelse vangst

 

unnamed-285x300

Verse vis van dichtbij natuurlijk bij Viswinkel Texel!

Goed nieuws voor de visliefhebbers! Want vanaf nu kun je bij de Texelse viswinkels vis kopen waarvan je zeker weet dat deze vers en lokaal gevangen is.
Dat wil zeggen: op de Noordzee of Waddenzee én door Texelse kottervissers. Lekker vers uit het net. Je herkent je lokale vis aan het logo: Texelse Vangst.

Weten waar je visje vandaan komt: na alle voedselschandalen van de afgelopen jaren is dat een prettig idee. Geen ‘ingevlogen’ vis van duizenden kilometers ver weg, maar gewoon ‘van de visserman om de hoek’. Lekker van dichtbij, precies zoals dat vroeger ging.

Duurzaam gevangen door Texelse vissers

De Texelse vissersvloot heeft een kleine twintig kotters. Als ze niet op zee zijn liggen de schepen in de haven van Oudeschild. Leuk om een keer te gaan kijken! Ga wel in het weekend, want door de week zijn de meeste kotters op zee.

Vers uit het net, bij viswinkel Texel!

Er zijn op Texel nog zo’n honderd kottervissers en enkele honderden Texelaar leven van de visserij. Daarmee is de sector belangrijk voor de Texelse economie.

Alle Texelse kotters experimenteren al jaren met moderne, duurzame vangstmethoden, zoals de pulskor en sumswing. Texelse vissers zijn daarmee pioniers op het gebied van duurzaamheid. Dankzij deze ‘slimme netten’ wordt de zeebodem veel minder aangetast en wordt er minder bijvangst (ongewenste of ondermaatse vis) gevangen. Ook gebruiken de schepen dankzij de nieuwe methoden veel minder brandstof. Met de ouderwetse boomkormethode wordt door de Texelse vissers niet meer gevist.

Op de noordzee en waddenzee

Iedere zondagavond of maandagochtend varen Texelse kottervissers uit, vaak uitgezwaaid door familieleden op de kade. Op vrijdag keren ze weer huiswaarts. De meeste kotters vissen op de Noordzee. Kotters die op de Waddenzee vissen (meestal op garnalen), zijn minder lang van huis.

Het vissen gaat de hele week door. Om de twee á drie uur worden de netten binnengehaald en wordt de vis aan dek gesorteerd. ook ’s nachts. Dat betekent dat de vissers om de paar uur opstaan om te werken en daarna weer voor een paar uurtjes ‘naar kooi’ (naar bed) gaan. Vijf dagen per week, 24 uur per dag, op en af. Je kunt je voorstellen dat dat pittig werk is.

Texelse tong, schol en garnalenViswinkel Texel

Texelse vissers vissen vooral op tong, schol en garnalen. Dat zijn dan ook de soorten die je bij Texelse viswinkel onder het ‘merk’ TEXELSE VANGST aantreft. Soms zijn er ook andere lokaal gevangen soorten te koop. Dat hangt af van het seizoen en de dagvangst.

Geveild op de visafslag Den Helder/Texel

Aan het eind van de visweek varen de kotters naar de visafslag Den Helde/Texel (in Den Helder). Daar wordt de vangst van die week afgeleverd en verkocht. Daarna komen de kotters met hun bemanning terug naar de haven van Oudeschild. Ze maken het schip schoon, repareren hun netten, brengen de motoren weer in orde, drinken nog een biertje en… beginnen aan het weekend. Uitrusten van een zware week op zee. Om vervolgens op zondagavond weer aan boord te gaan…

Gegeten door Texelaars en hun gasten

Zo wordt TEXELSE VANGST:

– gevangen door Texelse vissers;

– geveild op de visafslag van Den Helder/Texel;

– verkocht door Texelse viswinkels en Texelse restaurants;

– en gegeten door Texelaars en hun gasten.

  • – Bij viswinkel Texel!