In Nederland is de kabeljauw één van de meest populaire vissoorten. De vis laat zich eenvoudig fileren, heeft mooi wit vlees en weinig graten. Er zijn vele bereidingswijzen en er kan zowel worden gebakken, gegrilld, gestoofd als gekookt. Deze vis is de basis van de lekkerste kibbeling en lekkerbekjes. Door de fijne smaak zijn de mogelijkheden om te combineren bijna eindeloos.
De kabeljauw wordt ook wel vergeleken met het varken, met name omdat de vis écht helemaal verwerkt kan worden. Zo worden de tongetjes bijvoorbeeld gezien als een ware lekkernij. Deze worden dan gefrituurt waardoor er een korst ontstaat met een heel zachte vulling die echt in je mond melt. De eitjes vormen de basis voor een pasta die vergeleken kan worden met een Griekse tarama, een soort salade/spread van gemalen kuit. Uit de lever wordt levertraan gewonnen. En zelfs de ingewanden worden verwerkt tot voedsel voor pelsdieren of tot meststof.
Slechts een deel van de hoeveelheid van deze rondvis die op onze vaderlandse markt terechtkomt is afkomstig uit de Noordzee. Hollandse kabeljauw is het hele jaar door verkrijgbaar, Noorse van de maanden augustus t/m april en Skrei (die afkomstig is van de Lofoten) alleen in de eerste drie maanden van het jaar