Vis van de maand Augustus = Tonijn

Het begin van een nieuwe maand betekent een nieuwe vissoort in de schijnwerpers. In de maand augustus is dit de tonijn. Maar eigenlijk bestaat ‘de tonijn’ helemaal niet. Er bestaan namelijk wel twintig soorten, waarvan slechts enkele worden gevangen voor menselijke consumptie. Vrijwel alle tonijn die in Nederlandse winkels en horeca verkrijgbaar is, betreft de geelvin- en albacoretonijn. Skipjack, een kleine soort die veel gevangen wordt, vind je veelal in blik. In totaal zijn rond de 30 visserijen op tonijn inmiddels MSC-gecertificeerd, terwijl er nog negen onderweg zijn in dit beoordelingstraject.

Een andere alom bekende soort is de Atlantische blauwvintonijn, welke zich in een zorgwekkende situatie bevindt. Door schaarsheid is het zo’n kostbaar product dat je deze in Nederland niet in de schappen aantreft. Japan is verreweg koploper in tonijnconsumptie en eet deze soort als luxeproduct. Het goede nieuws is dat het na tientallen jaren onderzoek voor het eerst is gelukt om blauwvintonijn te kweken. Wellicht kan men hierdoor in de toekomst weer volop van deze soort genieten.

 

Tonijn Paspoort

Naam
Tonijn (Thunnus thynnus)
Lengte
Wordt max. 3 m.
Voedsel
Inktvis en kleinere vis in scholen, zoals haring, wijting en ansjovis.
Levenscyclus
Kan 20-25 jaar oud worden.
Verspreiding
Komt voor in de tropische en gematigde gebieden van alle oceanen (Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en Middellandse Zee).
Leefgebied
Leeft in scholen en leggen vaak grote afstanden af.
Populatie
Het tonijnbestand staat er goed voor, behalve de blauwvintonijn. Consumptie wordt dan ook afgeraden.
Kleur
De flanken en buik zijn zilverwit met kleurloze vlekken.
Familie
Makreelachtigen.