Poon, vis van de maand juli

Deze maand in de spotlight: de poon! De rode poon is een straalvinnige schorpioenvisachtige, die voorkomt in het noordoosten en het oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Het is een zoutwatervis van de Atlantische kusten (estuaria, lagunes en brakke zeeën) van Afrika en West-Europa, die leeft op een diepte van 20 tot 300 meter onder het wateroppervlak. In het voorjaar trekken rode ponen Het Kanaal binnen naar de zuidelijke Noordzee.

Deze bodemvis leeft voornamelijk in de Atlantische kustwateren en voedt zich met macrofauna en bodemvisjes. Volwassen exemplaren eten platvis. De volwassen poon is gemiddeld 30 centimeter lang, maar kan maximaal 75 centimeter lang en 6 kg zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd is 15 jaar.

De soort is populair: de structuur van het visvlees is vast. Verder is de smaak zoet, deze laat zich enigszins vergelijken met die van de garnaal. Voor een maximale smaak kan de rode poon het beste aan de graat worden klaargemaakt. De vis is ook prima als filet te bereiden.