Texelse Vangst

Goed nieuws voor de visliefhebbers! Want vanaf nu kun je bij de Texelse viswinkels vis kopen waarvan je zeker weet dat deze vers en lokaal gevangen is.
Dat wil zeggen: op de Noordzee of Waddenzee én door Texelse kottervissers. Lekker vers uit het net. Je herkent je lokale vis aan het logo: Texelse Vangst.

Lekker en verantwoord vis eten op Texel

Weten waar je visje vandaan komt: na alle voedselschandalen van de afgelopen jaren is dat een prettig idee. Geen ‘ingevlogen’ vis van duizenden kilometers ver weg, maar gewoon ‘van de visserman om de hoek’. Lekker van dichtbij, precies zoals dat vroeger ging. De Texelse vissersvloot heeft een kleine twintig kotters. Als ze niet op zee zijn liggen de schepen in de haven van Oudeschild. Leuk om een keer te gaan kijken! Ga wel in het weekend, want door de week zijn de meeste kotters op zee.

Iedere zondagavond of maandagochtend varen Texelse kottervissers uit, vaak uitgezwaaid door familieleden op de kade. Op vrijdag keren ze weer huiswaarts. De meeste kotters vissen op de Noordzee. Kotters die op de Waddenzee vissen (meestal op garnalen), zijn minder lang van huis.

Het vissen gaat de hele week door. Om de twee á drie uur worden de netten binnengehaald en wordt de vis aan dek gesorteerd. ook ‘s nachts. Dat betekent dat de vissers om de paar uur opstaan om te werken en daarna weer voor een paar uurtjes ‘naar kooi’ (naar bed) gaan. Vijf dagen per week, 24 uur per dag, op en af. Je kunt je voorstellen dat dat pittig werk is.

Aan het eind van de visweek varen de kotters naar de visafslag Den Helde/Texel (in Den Helder). Daar wordt de vangst van die week afgeleverd en verkocht. Daarna komen de kotters met hun bemanning terug naar de haven van Oudeschild. Ze maken het schip schoon, repareren hun netten, brengen de motoren weer in orde, drinken nog een biertje en… beginnen aan het weekend. Uitrusten van een zware week op zee. Om vervolgens op zondagavond weer aan boord te gaan…